Hoewel het effect ervan nooit bewezen is, blijven mensen vasthouden aan de romantische traditie waarbij je een wens mag doen na het gooien van een muntje in een fontein. De Trevifontein in Rome is zo’n populaire plek waar dagelijks honderden muntjes in verdwijnen.

De traditie in Rome begon met de Oscar-winnende film Three Coins in the Fountain, uit de jaren 50.

Gooi een muntje in de beroemde Fontana di Trevi, beschouwd als de mooiste Barok-fontein van Italië, en je keert ooit terug naar Rome.

Gooi er twee muntjes in en voor het einde van het jaar zal nieuwe liefde je ten deel vallen, met -uiteindelijk- een mooie Romeinse bruiloft toe.

Het mag dan een sullige traditie zijn, toch komen miljoenen toeristen naar de 18de eeuwse fontein voor het doen van een wens.

In 2016 gooiden toeristen voor zo'n 1,3 miljoen euro aan munten in het water, volgens NBC News. Het geld gaat al jarenlang naar de katholieke liefdadigheidsinstelling Caritas. De stichting zet zich in voor liefdadigheidsprojecten in de hele wereld rond thema's als gezondheid, rampen, het bestrijden van armoede en migratie.

Hieronder lees je meer over de geschiedenis van de Trevifontein, hoe het geld eruit gevist wordt en wat er met het geld gebeurt.


De Trevifontein is ontworpen door Nicola Salvi en gebouwd door Giuseppe Pannini, Salvi was toen al overleden. Het duurde dertig jaar voordat de bouw klaar was. De fontein is 30 meter hoog en 20 meter breed. De naam komt van de drie straten - tre vie, in het Italiaans - die leiden naar de fontein: de Via Dei Crocicchi, Via Poli en Via Delle Muratte.

Bron: Walks of Italy


De fontein kreeg onlangs een make-over van zo'n 2 miljoen euro. Het modemerk Fendi betaalde ervoor. De restauratie duurde 18 maanden. Er is led-verlichting aangebracht en de beelden van marmer - die de mythologische figuur Oceanus en Gezondheid en Overvloed tonen - werden hersteld.

Bron: Walks of Italy


Elke dag schrobben medewerkers van de gemeente de bodem van de fontein om alle muntjes van de bezoekers te verzamelen. In 2016 lag er gemiddeld zo'n duizend euro per dag in het water.


De verzamelde munten worden schoongemaakt, gewogen, geteld en afgeleverd bij Caritas, een internationale, katholieke non-profitorganisatie. Caritas spendeert het geld aan verschillende charitatieve doelen, waaronder de bouw van een supermarkt voor de armen en een verblijfplaats voor mensen met aids.


In 2005 meldde Getty Images dat er ruim 500.000 euro was opgehaald uit de fontein. Vorig jaar was dat bedrag dus meer dan verdubbeld tot zo'n 1,3 miljoen euro.


Jarenlang haalden dieven de munten uit de fontein. Dat stopte toen het stadsbestuur van Rome een wet aannam waarin dat onwettig werd verklaard. Het resulteerde in een fors grotere opbrengst voor Caritas, zei een woordvoerder van de instelling enkele jaren terug. Tussen 2010 en 2012 was dat een stijging van zo'n 25 procent.


Maar de gemeentemedewerkers halen niet alleen geld uit het water van de Trevifontein. "Tussen de munten zitten regelmatig andere spullen, zoals brillen, religieuze kettingen, en zelfs kunstgebitten", zei een Caritas-woordvoerder tegen NBC News.

Bron: NBC News


Overweeg bij je volgende bezoek aan Rome - onlangs verkozen tot beste vakantiebestemming door een Amerikaans blad - enkele munten in de Trevfontein te gooien. Hoewel je wens waarschijnlijk niet uitkomt, belandt je geld uiteindelijk wel bij een goed doel.